Blogs: Trauku mazgāšana – "virtuves plaušas"

24.4.6 12:11
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Anssi Kaikkonen Metos

Ir teiciens “Virtuve ir mājas sirds”. Pat profesionālās virtuvēs ir darbības centrs, no kura, līdzīgi kā no sirds, ēdiens tiek piegādāts klientiem. Šajā metaforā trauku mazgājamā mašīna ir plaušas, kas ļauj virtuvei elpot. Ar rūpīgu trauku mazgāšanu trauki pēc lietošanas tiek notīrīti un atkal ir gatavi ēdiena pasniegšanai.    

Šādu tēlu es izmantoju, runājot par trauku mazgāšanas nozīmi.   

Ja plaušas ir bojātas, tās nevar pilnībā funkcionēt. Tieši tāpat ir arī ar trauku mazgāšanu, tikai tīra un funkcionējoša trauku mašīna var sagatavot tīrus traukus. Ja ēdiens uz klientu šķīvjiem nonāk tīros traukos, tas ļauj mums droši ieturēt maltīti.  

Dzīvē mums ir atšķirīgas nepieciešamības, piemēram, cilvēkam, kurš daudz sporto, ir nepieciešams vairāk plaušu audu nekā cilvēkam, kurš nesteidzīgi un neregulāri skrien. Arī izvēloties trauku mazgājamo mašīnu, ir atšķirīgas vajadzības, un, izvēloties trauku mazgājamo mašīnu, ir vērts pievērst uzmanību tam, lai pārliecinātos, ka mašīnai ir pietiekama jauda, lai nomazgātu konkrētos trauku modeļus, ko izmantojat. Ir daudz veidu, kā salīdzināt mašīnas veiktspēju, bet kas ietekmē mazgāšanas rezultātu? Tvertnes tilpums un tvertnes modelis ietekmēs to, cik ātri ūdens tiks piesātinās ar netīrumiem vai cik daudz ūdens ir jāmaina mazgāšanas cikla laikā, lai saglabātu mazgāšanas rezultātu. Sekla un plata tvertne ļauj ūdenim vieglāk atdzist nekā izolēta un šaurāka tvertne.    

Ķermenis katru dienu automātiski uztur plaušas. Ikdienas uzturēšana ir ļoti svarīga arī trauku mašīnām - tas palīdz izvairīties no akūtas astmas ārstēšanas. Bieži vien tiek uzskatīts, ka mašīnas ikdienas tīrīšanai pietiek ar skalošanu, tā tas ir tikai gadījumā, ja mašīna ir noapaļota un netīrumi nepaliek mašīnas stūros. Tomēr netīrumi var būt arī nelieli, mikrobioloģiski netīrumi, un tādā gadījumā mašīnas tīrīšanai ir nepieciešams arī fizisks darbs. Šādos gadījumos ergonomika un darbinieku drošība ir ļoti svarīga. Veicot mašīnas apkopi, lieki noder pārvietojamais mazgāšanas rāmis un speciālās tīrišans iekārtas.

Gaiss var saturēt daļiņas, kas var būt kaitīgas elpošanai, un šādā gadījumā ir nepieciešams respirators vai gaisa filtrs, lai attīrītu gaisu, kas nonāk plaušās. Tāpat arī ūdenī, kas nonāk trauku mazgājamajā mašīnā, var būt, piemēram, kaļķakmens. Var izmantot ārējo ūdens filtru, lai no ūdens izfiltrētu kaļķakmeni, tādējādi uzlabojot mazgāšanas rezultātu, novēršot kaļķakmens uzkrāšanos un uzlabojot mašīnas darbību. Pareizi izvēlēti mazgāšanas un skalošanas līdzekļi ietekmē gan trauku mazgāšanu, gan mašīnas uzturēšanu darba kārtībā.

  

 

“Tikai tīra un funkcionējoša mašīna var nodrošināt tīrus traukus,” saka produktu vadītājs Anssi Kaikkonens. 

 

Cilvēki bieži brīnās, cik daudz ūdens tiek patērēts, piemēram, trauku mazgāšanai. Bieži vien, aplūkojot funkcijas, tiek salīdzināts tikai mašīnas ūdens patēriņš, taču būtu jāizpēta arī skalošanas režīms. Dažās mašīnās tiek izmantota dubultā vai trīskāršā skalošana, kad pirmajā skalošanā tiek izmantots ūdens, kas jau ir vienreiz izskalots. Pēdējā skalošana ar tīru ūdeni tiek uzkrāta tvertnē, no kuras tas tiek izsmidzināts uz traukiem uzreiz pēc mazgāšanas fāzes. Pēdējā skalošana ir tīra skalošana. Šādā veidā netiek lietots jauns, tīrs ūdens, lai noskalotu  mazgāšanas līdzekļus no traukiem, bet gan ūdens, kas jau ir izmantots vienu reizi. Tikai pēc tam tiek veikta pēdējā skalošana ar tīru karstu ūdeni, lai uz trauku virsmas nepaliktu skalošanas ūdens. 

Nobeigumā uz mirkli padomāsim par grūti mazgājamu produktu - pudeli, no kuras bieži tiek pasniegts ūdens. Kā nodrošināt, lai šis priekšmets, kurā ir šķidrs ēdiens, būtu tīrs?  

Tradicionālajā trauku mazgājamajā mašīnā ūdens daudzums, kas iekļūst caur pudeles mazo atveri, ir nejaušs. Tomēr mūsdienās veļas trauku mašīnās ir izstrādātas īpaši pudelēm paredzētas funkcijas, kas nodrošina, ka gan mazgāšanas, gan skalošanas ūdens tiek izsmidzināts līdz pat pudeles iekšpusei. Tas ļauj virtuves plaušām iztīrīt pat visgrūtāk  izmazgājamos traukus.   

  

Anssi Kaikkonens Metos Group produktu vadītājs.  

 

 

Trauku mazgāšana interneta veikalā:
Clarion hotel Airport
Clarion's Kitchen Manager has strong confidence in Metos
Ergoscoop helps to empty kettle.
Ergonomics in the professional kitchen – five tips for better ergonomics
Dishwashing basket
Metos dishwashing baskets for professional kitchens - ensure cleanliness with quality utensils
Pier 4 Sauli Kemppainen Petra Wikström Metos
Pier 4 opens a new perspective in Helsinki, Finland
Dishwashing, professional kitchen
Which dishwasher is best for your professional kitchen?
showing 1 to 5 of 28